Optimering af klima, lugt og ammoniak

Optimering af klima, lugt og ammoniak - SEGES Projektsitet

Formålet er at gennemføre udviklings- og afprøvningsopgaver, der reducerer lugt- og ammoniakudledningen fra svinestalde samt fokuserer på alle de forhold, der påvirker klimaet i grisenes nærmiljø samt muligheder for at reducere energiforbruget.

Der fokuseres dels på luftrensnings- og gyllebehandlingsteknologier og dels på klima- og staldindretningsmæssige forhold, der kan påvirke lugt- og ammoniakudledningen fra svinestalde. Ventilationssystemet punktudsugning videreudvikles, så der opnås en større omkostningseffektiv reduktion af lugt og ammoniak fra stalde i kombination med luftrensning. I staldene udvikles og implementeres vedligeholdelsesfrie gødningskanaler, der sikrer lav emission af lugt og/eller ammoniak og øger de miljømæssige effekter af eksisterende. Der gennemføres klima- og miljøundersøgelser i produktionsbesætninger, hvor klimaet eller miljøteknologien formodes at være årsag til for høje produktionsomkostninger eller sygdoms- og adfærdsmæssige problemer som eksempelvis halebid.

SVIN, specialudgave, september 2018
Afholdt ved Kongres for svineproducenter 2018
Fagligt Nyt 2018
Slagtesvineseminar, maj 2018
Fagmagasinet SVIN, juni 2018
I to slagtesvinestalde blev lugtemissionen reduceret med henholdsvis 53 pct. og 49 pct. målt over hele året ved at forsure og separere gyllen med JH Smellfighter fra firmaet JH Staldservice A/S.
Den kemiske luftrenser MAC 2.0 fra Munters A/S reducerede i gennemsnit ammoniakkoncentrationen i punktudsugningsluften fra en slagtesvinestald med 93 pct.
Den kemiske luftrenser MAC 2.0 fra Munters A/S reducerede i gennemsnit ammoniakkoncentrationen i punktudsugningsluften fra en slagtesvinestald med 93 pct.
Ved at reducere behandlingshyppigheden ved gylleforsuring i en slagtesvinestald fra dagligt til to gange om ugen steg pH i gyllen fra 5,6 til over 5,9 inden næste behandling, men reduktionseffektiviteten for ammoniak faldt fra 62 pct. til 38 pct.
Fagmagasinet SVIN, april 2018

© 2021 - SEGES Projektsitet